Ενα ατελείωτο μπλα μπλα...

Ενα ατελείωτο μπλα μπλα...


Πριν το ματς της Κυριακής ο ΠΑΟΚ έμοιαζε στα μάτια μου ως μεγάλο φαβορί απέναντι στον Ολυμπιακό για τουλάχιστον τρεις λόγους. Ο ΠΑΟΚ δεν χωρά αμφιβολία πως ήταν ο κερδισμένος της διακοπής: αυτή προέκυψε σαν να την είχε ζητήσει. Πριν την διακοπή είχε σοβαρότατα προβλήματα γκρίνιας, αλλά και απουσιών. Είχε δυο συνεχόμενα στραβοπατήματα στο πρωτάθλημα: την ήττα από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και την ισοπαλία στην Ξάνθη. Ηταν στην ημερήσια διάταξη το αν θα παραμείνει ο Αμπελ Φερέιρα. Ακόμα και η νίκη του επί του Ολυμπιακού στο κύπελλο (με ανατροπή από 0-2), δεν επέτρεπε προ διακοπής μεγάλη αισιοδοξία για το ματς με τον πρωτοπόρο που είχε μπροστά του, γιατί ο Ολυμπιακός είχε παίξει στο κύπελλο στην Τούμπα με ένα 17χρονο τερματοφύλακα (τον ελπιδοφόρο αλλά όχι έτοιμο Τζολάκη) και μια σύνθεση πειραματική.

Εγώ άλλα περίμενα…

Έγραφα πριν την Κυριακή ότι «αν το πρωτάθλημα δεν είχε διακοπεί, ο ΠΑΟΚ θα πήγαινε στο ματς με τον Ολυμπιακό χωρίς τους τιμωρημένους Γιαννούλη και Ιγκανσον, χωρίς τους τραυματίες Βαρέλα, Ελ Καντουρί και Μαουρίσιο και με τον Βιερίνια αμφίβολο. Τώρα μόνο οι δυο τιμωρημένοι θα είναι απόντες». Το σπουδαιότερο (κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο Δικέφαλος μου έμοιαζε απόλυτο φαβορί) είναι πως η εξάδα των ταλαιπωρημένων του γερόλυκων, που πριν από την διακοπή υπέφεραν, τώρα είναι ξεκούραστοι. Ο Βιερίνια, ο Μπίσεσβαρ, ο Μαουρίσιο, ο Ελ Κανουρί, ο Μάτος κι ο Βαρέλα περίμενα ότι την Κυριακή θα θύμιζαν σε όλους πόσο καλοί παίκτες είναι παρότι πέρασαν τα τριάντα: μιλάμε για ένα ματς.

Κυρίως όμως πίστευα πως το μεγάλο κίνητρο θα το έδινε στους παίκτες η ίδια η διοίκηση του ΠΑΟΚ. Αν ο ΠΑΟΚ δεν κέρδιζε τον Ολυμπιακό, έλεγα, η ιστορία που λέγεται «ελπίδα να κερδίσουμε στο CAS» σχεδόν παύει να υπάρχει. Επεσήμανα πως αν ο Ολυμπιακός περάσει από την Τούμπα, με ισοπαλία έστω, κρατά την διαφορά των 14 βαθμών και πέντε νίκες τερματίζει κατά πάσα πιθανότατα και με 8 βαθμούς περισσότερους από τον δεύτερο. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να παίξει τα ρέστα του πριν το CAS, χωρίς μεγάλες απουσίες κι έχοντας στη διάθεσή του χρόνο για να προετοιμάσει ένα ματς: η έλλειψη κόσμου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο – πρόπερσι ο ΠΑΟΚ έπαιξε το μισό πρωτάθλημα σε άδειο γήπεδο χωρίς να χάσει βαθμό. Αλλά εγώ όλα αυτά τα έλεγα με βάση τη λογική (και την εκτίμηση που έχω στην ομάδα του ΠΑΟΚ). Ενώ φαίνεται ότι στον ΠΑΟΚ η λογική έχει πάει περίπατο.

Ο τόνος των προθέσεων  

Τι υπάρχει στον ΠΑΟΚ; Ένα ατελείωτο μπλα μπλα – πράγμα λογικό αν δει κανείς τα διοικητικά του στελέχη. Αν μαζεύεις δικηγόρους και δημοσιογράφους αυτό θα χεις. Το μόνο που θα κάνουν αυτοί είναι να μιλάνε! Στον ΠΑΟΚ δίνουν συνεντεύξεις οι διευθυντές επικοινωνίας, λες και υπάρχει καμία πιθανότητα να πουν κάτι που να συνιστά κριτική στην ομάδα ή στη διοίκηση. Όλο τον καιρό έδινε τον τόνο των διοικητικών προθέσεων ο δικηγόρος της ΠΑΕ κ. Τάκης Μπαλτάκος μιλώντας για παύλες κτλ – ένας πρώην παράγοντας του Παναθηναϊκού, που με την ιστορία του ΠΑΟΚ, τον κόσμο του και τα θέλω του ανάθεμα κι αν έχει κάποια σχέση. Πρωταγωνιστεί επίσης στην επικαιρότητα του ο κ. Μάκης Γκαγκάτσης, που έλεγε ότι θα χωρίσει την Ελλάδα στα δύο και τον ψάχνει ο εισαγγελέας, ενώ κάθε τόσο μας δίνει πληροφορίες για την στρατηγική ο κ. Μάλαμας Τεβεκέλης. Φυσικά πάντα στην επικαιρότητα είναι το Ιnstagram του κ. Γιώργου Σαββίδη: όλα αυτά είναι ωραία για να έχουν θέματα τα site και οι εφημερίδες, αλλά δεν είναι ποδόσφαιρο. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί μιλάνε κατορθώνοντας απλά να μεγαλώνουν τις τεράστιες απορίες όλων για μια σειρά από πράγματα που παραμένουν μυστηριώδη.   

Ποιος έριξε έξω τον προϋπολογισμό;

Ο ΠΑΟΚ έχει προβλήματα με το Financial Fair Play, αλλά κατά τα άλλα περισσεύουν χρήματα για να συντηρείται ένας στρατός από δημοσιογράφους. Ποιες είναι αυτές οι ακριβές μεταγραφές που έριξαν έξω τον προϋπολογισμό την ομάδα; Ο Εσίτι; Ο Στοχ; Ο Ροντρίγκο; Ο Μιχάι; Ο δανεικός Μίσιτς, που έχει ανακοινωθεί η αγορά του τρεις φορές; Γιατί ο ΠΑΟΚ έχει δυο διευθυντές επικοινωνίας και δεν έχει τεχνικό διευθυντή; Το PAOK TV είναι το μέλλον ή μπήκαμε μέσα; Ποιο ήταν το κέρδος του ΠΑΟΚ από την συνιδιοκτησία της ΕΠΟ, που προέκυψε με κάποιο σοβαρό κόστος μάλιστα; Μήπως για αυτό γίνανε οι «τρύπες» κι όχι από τις μεταγραφές και τα συμβόλαια; Και γιατί στα αποδυτήρια της ομάδας κυκλοφορούν περισσότεροι πρώην διαιτητές, από παλαίμαχους έστω, που μπάλα ξέρουν; Ο Σάββας πήγε στη Σαλονίκη με αυτοκίνητο την Κυριακή. Υπάρχει ένας άνθρωπος του ΠΑΟΚ που θα μπορούσαν να δουν μπροστά τους οι παίκτες και να τον σεβαστούν, πλην του ιδιοκτήτη; Και ποιος τελικά είναι αυτός ο αόρατος Καλπατζίδης που δεν μιλάει και δεν λαλάει, ενώ εξαιτίας του ο ΠΑΟΚ διασύρθηκε; Ολοι μιλάνε, αλλά απαντήσεις για δυο σοβαρά πράγματα δεν δίνει κανείς.  

Δουλειά χωρίς προϊστάμενο

Αναρωτιόμαστε γιατί ο Μαρτίνς προετοίμασε καλά το ματς της Κυριακής, ενώ ο ΠΑΟΚ πελαγοδρομούσε. Οταν τρεις μήνες η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη είναι πως θα σταματήσει το πρωτάθλημα και δεν θα βγει πρωταθλητής, τι περιμένει κανείς να κάνει ο Φερέιρα που δουλεύει και χωρίς προϊστάμενο; Να ορίσει ο ίδιος διοικητικές προτεραιότητες; Ακούω ότι ο κακός Πορτογάλος κατέστρεψε την ομάδα του μεγάλου Λουτσέσκου κτλ κτλ. Μα από τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου λείπουν ο Πρίγιοβιτς, ο Σακόφ, κι ο Κάνιας, κι ο Κρέσπο κι ο Ζαμπά λόγω τραυματισμών – πως μπορεί να γίνεται σύγκριση; Επιπλέον φέτος υπάρχει μια εξάδα από παίκτες που πέρασαν τα τριάντα (Βαρέλα, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, Μουρίσιο, Βιερίνια, Μάτος) και που είναι σχεδόν όλοι βασικοί κι αναντικατάστατοι, γιατί καλύτεροι δεν υπάρχουν. Το ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επέτρεψε σε κάμποσους να ξεπεράσουν και τραυματισμούς, αλλά πως γίνεται μια ομάδα να στηρίζεται σε τόσους πολλούς βετεράνους δεν το καταλαβαίνω. Δεν χρειάζεται επίσης να ζεις στα αποδυτήρια της ομάδας για να καταλάβεις ότι ο Φερέιρα πρέπει να σεβαστεί ένα είδος εσωτερικής ιεραρχίας παράξενης. Ποιος έχει άραγε μεγαλύτερο κύρος; Ο Μπράνκα, που ήρθε έφυγε και δεν το κατάλαβε κανείς, ή ο Βιερίνια, που σε ένα βράδυ πέρυσι το καλοκαίρι, έπεισε το Γιώργο Σαββίδη να κρατήσει το Βαρέλα;

Για να ‘χαμε να λέγαμε  

Ο ΠΑΟΚ είναι πανεύκολο να διώξει τον Φερέιρα – θα μπορούσε να το είχε κάνει. Οι γερόλυκοι θα έπαιρναν κάπως την κατάσταση στα χέρια τους, θα υπήρχε λίγο περισσότερο πάθος, ίσως να κέρδιζαν και τον Ολυμπιακό σε ένα ματς που μετράει – μπορεί π.χ να το κάνουν στο κύπελλο. Αλλά ποια προοπτική υπάρχει στη συγκεκριμένη ομάδα με βάση τον εφετινό σχεδιασμό της; Αν αύριο ο Μπαλτάκος με τα σατανικά κόλπα του υποβιβάσει τον Ολυμπιακό κι ο ΠΑΟΚ παίξει στο Τσάμπιονς λιγκ πιστεύει κανείς ότι με ένα άλλο προπονητή έξι βασικοί του θα γίνουν ξαφνικά 28 χρονών και θα κάνουν τη διαφορά; Το πιθανότερο είναι ν’ αρχίσουν κι αυτοί να δίνουν συνεντεύξεις. Και δεν μπορούν να τα ρίξουν και στη διαιτησία, που φέτος δεν έκοψε από τον ΠΑΟΚ ούτε ένα βαθμό για να ‘χαμε να λέγαμε…